Masak Ikan Keli Sambal

BAHAN TUMBUK 1 tangkai cili merah 4-5 tangkai cili padi ikut kepedasan masing-masing. Gorengkan ikan keli yang telah digaul bersama2 dengan kunyit dan garam.


Lauk Pauk Daripada 5 Jenis Ikan Masakan Melayu Tetap No 1 Rasa Cooking Food Dishes

1 helai daun kunyit.

Masak ikan keli sambal. Tak kisah apa-apa jenis tepung. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kebetulan saya memang dah lama mencari resepi gulai ikan tongkol versi kelantan saya memang penggemar masakan kelantan sebelum beli tp sekarang bila teringin gulai ikan aya sya dah boleh masak sendiri.

Ambil kuali masukkan minyak dan goreng ikan sehingga masak. 6 ekor ikan keli salai. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air.

Bagi menghilangkan bau hanyir ikan keli anda boleh menggunakan air asam jawa. Kemudian curahkan sambal tadi di atas ikan. Akhir sekali masukkan serbuk perasa.

Dari Dapur Maklong Ikan Keli Masak Sambal. Ikan keli dibasuh dengan cuka untuk membuang lendir Air tepung gandum yang pekat. Letak sikit air asam jawa atau perah asam limau kemudian gaul sampai rata.

Pernah sekali ku hanya kerat dua ikan keli masa masak gulai asamrong. SAMBAL IKAN KELI GORENG BERLADO RESEPI MAKTOK - YouTube. Gaulkan ikan keli dengan kunyit dan sedikit garam.

Sambal ni boleh simpan tahan 1 ke 2 bulan dalam bekas bertutup. Tutup dengan tudung periuk dan goncang. Makan tu berulang kalau takda lauk ni je pun sedap sangat goreng telur je.

1 ketul asam keping. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar. Kisar halus bahan kisar iaitu bawang besar bawang putih dan cili padi dengan sedikit air.

Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis. Curahkan bahan sambal sedikit di atas daun pisang. 1 12 kotak santan kotak.

Resipi mudah untuk memasak sambal hijau bersama ikan keliSelamat mencubaJangan lupa subscribe ye semuaikankeliikankelimasaksambalhijausambalhijaui. Masukkan ikan bilis tumbuk sekali dan gaul. Tak pun korang buat bubur nasi makan dengan.

Kalau sudah pecah minyak masukkan air. Masak lagi sampai cili betul-betul masak. 5 ekor ikan keli sederhana besar - disiang dan dibersihkan.

Untuk elak ikan keli meletup-letup ketika menggoreng anda boleh lumurkan ikan keli yang sudah dikunyitkan dengan tepung. Kredit resipi foto. Simpan dalam peti ais bagi tahan lama.

Gorengkan ikan keli yang telah digaul bersama2 dengan kunyit dan garam. Biarkan ikan masak secara bakar stim. 1-2 inci kunyit hidup.

Membebel jer cik abang ku. Gaulkan keli dengan kunyit dan garam. Sambal Tumis Ikan Kembung menu ala-ala kampung yang tak jemu dimakan.

Curah lagi sambal selebihnya menutupi ikan. Katanya tak lalu nak makan kalau masak sekor2. Cara Memasak Ikan Keli Masak Sambal Hijau.

Resepi Mudah Sambal Keli Ourblog. Apabila sudah masak tuangkan tumisan ke atas ikan keli. 11 Versi Resepi Terung Bakar Sedap Betul Air Tangan Mak Mak Ni.

Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga cili masak. Masukkan sedikit air asam keping garam dan gula secukup rasa. Masukkan semua bahan sos gula garam air asam dan masak sehingga ianya agak pekat.

Setelah ikan keli dibasuh rendamkan ikan keli dalam air tepung gandum yang pekat selama 5 10 minit. Tutup ikan dengan tudung periuk kukus. 2 biji bawang besar.

Kemudian angkat dan ketepikan. Tumis sehingga pecah minyak. Tumiskan bahan2 yang dikisar tadi sehingga cili benar2 masak.

Cara Memasak Ikan Keli Masak Sambal Hijau. Tips ini supaya ikan keli tidak meletup semasa digoreng. Paling sedap jika dimakan bersama sayur tumis air atau sayur masak lemak putih dan sambal belacan.

Hamparkan daun pisang atas kuali leper. 4 ulas bawang putih. Senangnya Masak Resepi Ikan Keli Goreng Berlada Sedap.

-perahkan beberapa biji limau Sue gunakan 3 biji limau kasturi dan gaulkan pada ikan bersama garam kasar. Tunggu sehingga sambal masak dan pecah minyak. Goreng hingga ikan masak.

Bilas dengan air bersih. Sejak dari tu kalau dia bawak balik ikan keli. Bahan resepi ikan keli berlada sambal hijau sama je macam resepi lain.

Kalau ada ikan kembung segar dari pasar memang sedap kalau terus digoreng dan gaul bersama sambal. SAMBAL IKAN KELI GORENG BERLADO RESEPI MAKTOK. Biarkan anggaran 15 - 20minit.

Masukkan perahan jus limau nipis dan gaul rata. MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KELI SALAI. Kisarkan bahan2 yang bertanda.

Sedikit air asam jawa. Siap dan boleh tutup api. Cara Buat Resepi Keli Sambal Hijau.

Anda akan dapat rasakan ikan keli telah kurang berlendir dan mudah untuk dipegang. 1 keping asam keping. Perisakan ikan dengan garam dan kunyit lumurkan sedikit tepung jagung dan terus goreng seperti biasa.

Ikan Keli Goreng Sambal. Haruslah ikannya dikerat 4. Selepas ikan keli dibasuh lumurkan dengan air asam jawa bersama-sama dengan kunyit serta garam.

Ketepikan selama 5 minit kemudian ambil limau kasturi tadi dan gosok-gosokkan atas badan ikan keli.


Pin On Lauk Berbuka Puasa


Pais Ikan Makyong Resep Seafood Makanan


LihatTutupKomentar