Masak Berlada Ikan Keli

Masukkan perahan jus limau nipis dan gaul rata. Boleh dapat makanan percuma dan cash Komen percuma dan cash banyak2 Share banyak2 tq.


Lauk Pauk Daripada 5 Jenis Ikan Masakan Melayu Tetap No 1 Rasa Cooking Food Dishes

If playback doesnt begin shortly try restarting your device.

Masak berlada ikan keli. Bila hampir kering masukkan ikan dan gaul rata. Padahal bau hanyir tersebut boleh hilang bila ikan dibersihkan dengan betul caranya ada di SINI. Kepala ikan keli tak ada isi sangatkan.

Ikan keli merupakan antara lauk kegemaran rakyat Malaysia. Bagi menghilangkan bau hanyir ikan keli anda boleh menggunakan air asam jawa. Matlamatnya ialah uhtuk memperbaiki akhlak kerana Allah.

Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga cili masak. Goreng hingga ikan masak. Goreng ikan keli dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga garing.

Jika nak potong buang terus lagi jimat masa menggoreng ikan nanti. Ikan keli biasanya digoreng berlada dibakar asam pedas dan yang paling terkenal. Masukkan semua bahan sos gula garam air asam dan masak sehingga ianya agak pekat.

Akhir sekali masukkan keli yang dah digoreng tadi. Tunggu sehingga sambal masak dan pecah minyak. Akhir sekali masukkan serbuk perasa.

Jom masak ikan keli berlada. Tips Dan Petua Ikan Keli Goreng Berlada. Gaul rata dan angkat.

Masukkan sedikit air asam keping garam dan gula secukup rasa. Goreng cili hidup merah bawang besar bawang putih cili padi tomato dan belacan sehingga wangi dan naik bau. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air.

Angkat dan letak di tepi. Gaulkan keli dengan kunyit dan garam. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Panaskan minyak dan goreng ikan keli sehingga garing semasa menggoreng ikan keli mesti berhati-hati kerana ikan keli akan meletop bila digoreng kemudian angkat dan tepikan susun diatas pinggan. Kejayaan kita yang sebenarnya adalah bergantung kepada sejauh mana ilmu Al Quran kita lebih baik dari semalam. Selepas ikan dibersihkan lumuri ikan keli dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian gaul rata 2.

-Jika kita perhatikan antara leher ikan keli dan badannya setelah dipotong tu ada gumpalan darah kecil sebesar kepala mancis dibahagian kiri dan kanan antara tulang belakang ikan tersebut. Hari ini saya nak kongsikan sedikit intipati Kuliah Zohor Dr Mohd Shafie penulis Buku Kamu Umat Terbaik mengenai petunjuk dan hidayah. Untuk elak ikan keli meletup-letup ketika menggoreng anda boleh lumurkan ikan keli yang sudah dikunyitkan dengan tepung.

Tumiskan bahan2 yang dikisar tadi sehingga cili benar2 masak. Kisarkan bahan2 yang bertanda. Anda akan dapat rasakan ikan keli telah kurang berlendir dan mudah untuk dipegang.

Bagi memudahkan kita memegang ikan keli yang agak licin dan berlendir apa yang perlu kita buat ialah masukkan ikan keli di dalam sebuah besen bersama beberapa sudu garam besar dan beberapa biji limau kasturi yang diperah airnya. Keli Masak Minyak Banjar ekor ikan keli biji cili padi tumbuk bij bawang besar hiris inci halia hiris bii cil hijau hiris biji cili merah hiris sudu besar paste asam jawa aznie stok habis jadi ganti cuka 14 cup Aznie Khasri. Cara Memasak Ikan Keli Goreng Berlada 1.

Selepas ikan keli dibasuh lumurkan dengan air asam jawa bersama-sama dengan kunyit serta garam. Bagi mengelakkan ikan keli meletup semasa menggoreng korang boleh buat banyak hirisan pada badan ikan. Namun begitu ada sebahagain orang yang kurang suka keli kerana ianya agak hanyir dan licin bila dibersihkan.

Kebiasaannya ikan keli yang kita beli di pasar telah siap dipotong hujung kepala dan dibelah perutnya. -Boleh guna limau nipis asam keping atau asam jawa untuk cuci bersih ikan keli. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar.

Ketepikan selama 5 minit kemudian ambil limau kasturi tadi dan gosok-gosokkan atas badan ikan keli. Biarkan sekejap dan cuci bersih semula ikan keli. Perahkan jus limau kasturi dan rasa jika perlu tambah lagi jus limau kasturi.

Buangcuci darah tu nak hilangkan hanyir darah ikan. Sebenarnya cara masakan ikan keli berlado ini senang je hanya menggunakan beberapa bahan ringkas. Resepi Ikan Keli Goreng Berlada - YouTube.

Tumis sehingga pecah minyak. Bahan-bahannya-10 ekor ikan keli sederhana besar -1 sudu besar sos ikan-Garam dan gula secukup rasa-Minyak secukupnya untuk menumis dan menggorengBahan-baha. Bilas ikan tadi dan kemudian lumurkan pula dengan tepung gandum dan sedikit air untuk hilangkan bau hanyir dan lendir ikan keli.

Apabila sudah masak tuangkan tumisan ke atas ikan keli. Dengan cara ini proses pengeringan air akan cepat dan ikan tidak meletup. Ikan Goreng Berlada Stail Minang Yang Mudah.

Gorengkan ikan keli yang telah digaul bersama2 dengan kunyit dan garam. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing angkat dan toskan. Tumis bahan2 tumbuk hingga garing tuang air dan masukkan asam gelugor tambah garam secukup rasa dan secubit gula.

Tutup dengan tudung periuk dan goncang.


Pin On Fishy Asian


Sample Menu Sambal Ikan Keli Food Sample Menu Chicken Wings


LihatTutupKomentar