Masak Tempoyak Ikan Keli

Ikan keli pun boleh juga. Tapi kat tempat bunda ni selalu buat masak asam rebus kari masak asam tempoyak di goreng atau dipanggang saja.


Gulai Masam Ikan Keli Gulai

Keli dan tempoyak sudah tentu ini masakan kampung yang telah menjadi kegemaran ramai orang.

Masak tempoyak ikan keli. Cuci bersih dan toskan. Kemudian lumurkan sikit dengan garam dan tepung gandum dan gaul sehingga sekata. 1 camca besar penuh tempoyak.

Dalam periuk satukan bahan2 tumbuk halus tempoyak serai dan santan cair kacau rata dan didihkan. Perap 10 minit cuci kembali hingga bersih. Bahan-bahan 5 ekor ikan keli dibersihkan dan dipotong2 1 senduk tempoyak boleh dilebihkan jika suka 3 keping asam gelugur Daun kesum dan air secukupnya untuk kuah bunga kantan jika suka 7 - 8 biji cili padi 1 inci kunyit Cara-cara membuatnya Tumbuk cili api dengan kunyit sampai lumat.

Ayam masak lemak cili padi. Ingat ikan patin sahaja masak tempoyak. 2 senduk tempoyak saiz sedang Sedikit serbuk kunyit.

Resepi arwah Wancho saya melalui anak sulongnya Cik YongResepi mudah senang dan simpleB. Masak Tempoyak Versi Perak. Ikan keli disiang dan kerat 3 ikut saiz ikan yang anda guna kemudian gaul dengan sedikit tepung.

Biar 15 minit pastu cuci balik sampai bersih toskan. Resepi Gulai Tempoyak Ikan Keli image via Facebook Bahan bahan. Resepi ikan keli masak tempoyak dikongsikan oleh Yam Aniss di laman Facebook.

Masukkan bahan yang telah di tumbuk atau blender dan tempoyak ke dalam periuk lalu dikacau rata sehingga mengelegak. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panggang atau salai hingga ikan keperangan pada kedua2 bahagian.

Ikan patin masak lemak cili padi. Cuci ikan keli dan ke semua bahan kemudian tumbuk atau blend cili masak cili api dan kunyit hidup dan titik serai atau ketuk serai. 2 batang serai - ketuk.

Masukkan juga tempoyak. 1 ekor ikan merah - potong nipis saya guna ikan kembung 4 biji cili merah. Perap sekali lagi dengan jus limau nipis selama 5 minit.

Resepi ini telah dikongsikan oleh Raniaa Hisham dan mendapat banyak perkongsian di media sosial. Masak atas api sederhana hingga ikan masak sepenuhnya. 3-4 sudu besar tempoyak.

Cara masak ikan keli campur tempoyakkeli tempoyakLauk Kitai Channel membawakan cara2 masak ikan keli campur tempoyakcaranya senang sahaja dan pastikan and. Resep Pindang Tempoyak Khas Palembang Oleh Desi Anisah Resep Kota Palembang Resep Masakan Masakan. Sekali ini bunda nak kongsi resipi ikan keli masak tempoyak yang ringkas dan mudah style bunda.

Panaskan minyak dan goreng hingga ikan masak angkat dan toskan minyak. Patutlah sambal ikan bilis dalam nasi lemak ada peniaga cuma gunakan. So masak sendiri jer lah.

Read more resepi 1 kilo ikan tempoyak club himpunan 20 resepi lauk masak lemak selera kampung yang bikin kecur air liur. 1 helai daun kunyit dihiris halus. Resepi mudah dan lazat sedap pula hirup kuahnya.

Ikan keli bila dimasak gulai seperti ini perlulah disalai sehingga kering ini adahalan untuk memelihara keenakannya agar ia lebih sedap dan tahan lama. Cara buat ikan keli masak lemak cili padi tempoyak. Mula-mula siang keli dan bersihkannya dahulu.

Kalau orang sebelah selatan biasanya buat masak asam pedas atau masak lemak cili api atau goreng berlada jer kan. Gaul ikan tadi dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Kerat beberapa bahagian dan perahkan jus limau nipis sedikit dan perap.

Bawang besar Cili padi Kunyit hidup Cili merah Tempoyak Timun Daun kunyit Serai. MASAK TEMPOYAK IKAN KELI. 1 keping asam gelugor kalau saiz kecil guna 2.

Kalau orang sebelah selatan biasanya buat masak asam pedas atau masak. 3-4 sudu besar tempoyak. Utk sekor ikan patin saiz sedang mula2 bubuh dua senduk tempoyak dlm periok 4 cawan air sikit garam cili padi ikut rasa tumbuk bersama seketul kunyit idupgaul2 sebati dan masak ats daporbila menggelegak bubuhlah ikan patin yang dh dipotong2 sikit daun kesomsekitor 2-3 minit angkatdan apa lagimelantok lah kite.

Masukkan pula ikan keli dan biarkan gulai tempoyak masak di atas dapur selama 15 minit. Masak pedas kaw-kaw lagi sedap. Assalamualaikum semuaJom Kita masak Gulai tempoyak ikan Keli.

December 10 2019. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa. 2 ekor ikan keli saiz besar 1 camca teh serbuk kunyit 12 camca teh garam 1 camca teh minyak masak 3 batang serai diketuk.

1 camca besar penuh tempoyak. Ikan keli masak tempoyak. 1 batang timun - jika suka.

Ikan keli dikerat beberapa bahagian cuci bersih kemudian perap dengan jus limau nipis sedikit garam dan tepung gandum gaul rata. Bila menggelegak masukkan ikan yang telah dikerat-kerat tadi bersama daun kesum. Biar lauk mereneh guna api slow la yer seketika dalam 15 minit supaya rasa tempoyak tu sebati dengan ikan.

Bawang besar dan cili padi digoreng dengan minyak tak sederhana hingga naik bau. Ikan keli disiang lumur dengan garam dan perahan jus limau nipis perap 15 minit cuci kembali kemudian tabur sedikit tepung gandum gaul rata biar sekejap cuci bersih2 dan toskan.


Gulai Tempoyak Ikan Keli Dan Nenas Fish Food Chicken


Pin Di Daridapurnasya


LihatTutupKomentar